Esthex 
Manden en Tassen uit San Lucas Website
 
 
 
 
 
 
 
San Lucas
 
 
 
Home 
 
 
 
 
San Lucas 
 
 
 
 
 
San lucas is een dorp gelegen tussen Loja en Saraguro, waar de Panamerika door heen gaat (een van de belangrijkste verbindingswegen van noord naar zuid Amerika).  
In heel Ecuador wonen in de dorpen van de Andes en de Oriente (regenwoud) de Indigenas (inboorlingen). Onder de Indigenas zijn er verschillende groepen met verschillende kledij en tradities. In de omgeving  van Loja en dus ook San Lucas dragen de mannen vooral zwarte kniebroeken met ponchos en de vrouwen zwarte plooirokken en witte blouses met grote sjaals, voor de warmte en meteen ook voor de baby´s 
Ondanks het feit dat San Lucas erg klein is met slechts 1000 inwoners heeft het nog een apart gedeelte genaamd Pinchi. In Pinchi wonen ongeveer 25 families, waarvan iedere familie een kinderaantal varierend van 6 tot 10 heeft, waardoor het inwonersaantal al gauw 200 tot 250 is. De werkeloosheid is groot, zodat men genoodzaakt is om wat geld bij te verdienen en in eigen behoeften te voorzien door middel van landbouw. Naast het feit dat de werkeloosheid erg hoog is zijn de lonen erg laag (gemiddeld 4 a 5 dollar per dag). 
Van deze gezinnen in Pinchi zijn er 8 die mee doen met het haken van de manden en de tassen.  
 
Straatbeeld 
 
Detailkaart. Voor een overzicht van waar San Lucas ligt in Ecuador, kun je terecht bij Mappoint.